Dapurku

cakes,food,delicious

Blog Resipi Post New Entry

RESEPI PUDING TRIFLE

Posted by Zetta on June 27, 2010 at 4:32 AM

ermm sedapnya puding nie.. buat atas pertama mama tersayang yang mengidam nk mkn puding trifle ini.. so inilah hasilnya utk mama tersayang


Bahan-bahan:-


kek gulung

tepung kastard

susu ideal

susu segar

vanilla essence

sugar kristal jelly 2 kotak

mix fruit

pewarna


Cara-cara membuatnya:-

1.panaskan susu( ideal dan susu segar), masukkan gula dan biar mendidih.

t2. bancuh tepung custard dengan sedikit air sejuk supaya tak bergumpal, tuangkan dalam susu yang dah mendidih. kacau hilang sangat likat macam buat puding jagung tu. then add vanilla essence.

 

3.dalam pot yang berasingan, panaskan air panas. bila dah mendidih, buka kotak kristal jelly dan bancuh satu kotak tu ke dalam sukatan air panas yang telah ditentukan pada kotak.

 

4. Masukkkan kastard yang sudah siap di masak.

 

5.lepas tuang kastard tu, susun kek gulung dan buah-buahan campuran...

 

6. kemudian bancuh sekotak lagi kristal jelly dengan air panas mendidih. tuang kan dengan hati2 ke atas kek gulung td..

 

7. simpan dalam peti ais sampai sejuk sebelum dihidangkn


Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

1 Comment

Reply yy
12:29 AM on October 9, 2010 
nak tanya ....step 3 : "bukak kotak kristal jelly " ...tak buka akan jadi macam mana ?

Google Translator

Testimonials

  • "saya sofea...puan trm kasih krn sediakan web ini dan sudi berkongsi resipi2 yang ada. saya sudah mencuba resipi kek lapis keladi tu.. yum yum.. semua suka terutamanya anak-anak ..."
    sofea
    petua pau lembut
  • "wah bgs jgk website ni bolehlh saya cuba resepi2 puan Zetta."
    Nurul
    wow..

Tabung Ihsan

Subscribe To Our Site